Drömmer du om en ny bostad med egen trädgårdsodling

Längs med Norrlandskusten ligger Gävle, en pärla bland Sveriges städer. Med den norrländska skogen i ryggen och Bottenhavets kust direkt framför porten har Gävle alltid varit en attraktiv och viktig stad. Förr i tiden var det fiske och handel som fick staden att blomstra och idag är det den välmående industrin, i sällskap av den populära högskolan, som får människor från hela landet att söka efter lediga bostäder i Gävle.

Många av dem som söker lediga bostäder i Gävle när en dröm om att sköta en vacker trädgård i anslutning till sin nya bostad. Vad alla kanske inte vet är att förutsättningarna för trädgårdsodling i Norrland skiljer sig en del från de förutsättningar man har lite längre söderut. Det är framförallt ett par saker som är bra att ha i åtanke när det gäller att anpassa sin trädgårdsodling till det norrländska klimatet.

Lediga bostäderAtt tänka på när man vill odla i norr

Att sommaren är kortare i Norr är ingen hemlighet och därför kan det te sig självklart att valet av växter bör falla på de mer tåliga och snabbväxande sorterna. Vad många kanske inte vet är att de flesta jordarna i Norrland har lågt ph-värde och att de är ganska näringsfattiga. Det är alltså viktigt att lägga ned mycket tid på jordförbättring där man vill odla.

Vikten bör läggas vid rätt val av växter

Lite förenklat kan man säga att ett bra val i Norrland är att satsa på bär, äpplen och perenner. De flesta bärsorter såsom vinbär, krusbär eller jordgubbar klarar sig utmärkt i Norrland. Äppelträd är ett annat inslag som inte bör fattas i en norrländsk trädgård även om det kan vara fördelaktigt att satsa på sommar- och tidiga höstsorter. När det gäller blommor är det enklast att satsa på perenner då nästan alla sorter klarar en övervintring i Norrland utan större problem.

Ge dig själv ett försprång redan när du letar lediga bostäder

Redan då du söker efter lediga bostäder i Gävle kan det vara bra att titta på vilka förutsättningar som finns för trädgårdsodling i anslutning till bostaden. Vill man ha ett plommonträd är till exempel en vägg i söderläge optimal för att trädet skall trivas i ett kallare klimat. I allmänhet kan en tomt med lätt jord i söderläge underlätta odlandet väldigt mycket.

Låt inte den korta sommaren avskräcka dig från drömmen om en blomstrande trädgård i anslutning till drömbostaden. Med lite planering och finess kan man vända mycket av nackdelarna till sin fördel.